Gedumpt

Jeff Kinney (auteur), Hanneke Majoor (vertaler)
+1
Gedumpt
×
Gedumpt Gedumpt
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Omdat Theo een vriendinnetje heeft, heeft hij geen tijd meer voor Bram. Bram besluit op zoek te gaan naar een nieuwe vriend. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Dagboek met veel cartoons. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
Gedumpt
Auteur
Jeff Kinney
Vertaler
Hanneke Majoor
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hard luck
Editie
2
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2014 | Andere uitgaven
223 p. : ill.
ISBN
9789026136382 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

In Gedumpt, het achtste deel in ‘Het leven van een loser’, staat de wereld van Bram Botermans op zijn kop. Zonder aanleiding heeft Brams beste vriend Theo ineens een vriendinnetje. Theo is geen ‘ik’ meer, maar een ‘wij’. Op school verdwijnen de twee met lunch naar de stelletjestafel, waar ze elkaar voeren, na school lopen ze hand in hand weg.
Nu klinkt de vriendschap van Bram en Theo verre van goed of gelijkwaardig, maar in het onzekere bestaan van een puber op de middelbare school is elke vriend beter dan geen vriend. Alhoewel…
In het bekende razende tempo neemt Jeff Kinney de lezer mee in de belevingswereld van een opgroeiend jongetje. Vaak gaat zijn verhaal van de hak op de tak, waarbij de schetsjes die meestal minstens de helft van de pagina beslaan ook een verhaal/cartoon op zich zijn. Bram Botermans heeft vele fans, die boek na boek schaterlachend uitlezen, zijn tegenstanders zullen ook in dit boek geen enkele ontwikkeling of groei in de personages vinden. Bram …Lees verder
Al jaren is Bram bevriend met Theo die heel veel voor hem doet: beschermen tegen honden, boze buurmannen, hondenpoep, zijn tas dragen en nog veel meer. Het is voor Bram dan ook een drama als Theo verliefd wordt op Anouk en hij Bram dumpt als vriend. En het is niet het enige ongeluk dat Bram treft in dit deel uit de serie 'Het leven van een loser'. Herkenbare delen vol komische maar ook vrolijk vertelde verhalen, opgetekend in een dagboek op lijntjespapier, gedrukt in een schrijfletter en met ondersteuning van zwart-witte stripachtige illustraties inclusief tekstballonnetjes. Juist vanwege de gemakkelijke avonturen en de zeer toegankelijke teksten kent de serie een enorme schare fans die ook in dit deel niet teleurgesteld worden. Vanwege de combinatie van gemakkelijke teksten en strips is de serie ook prima geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 10 jaar.

Het leven van een Loser. Gedumpt

Bram Botermans, de centrale figuur in de ‘Het leven van een Loser’-boeken, zal altijd een nerd blijven. Zelf vindt hij zichzelf perfect, maar als lezer kan je er alleen maar mee lachen. Toch heb je ook meteen sympathie voor hem, want zijn dagelijkse beslommeringen zijn erg herkenbaar en goed in beeld gebracht. In het achtste deel van de serie gaat Jeff Kinney verder op de vertrouwde en humoristische weg. Zoals gewoonlijk zijn de teksten kort en eenvoudig, is de woordkeuze doordacht gemakkelijk en verlucht Kinney het verhaal met veel cartoonachtige illustraties die het geheel goed aanvullen. Hierdoor zullen moeilijkere lezers toch ook vlug de stap zetten om zich aan de avonturen van Bram Botermans te wagen. Bram wordt gedumpt door zijn beste vriend Theo. Niet omdat ze ruzie hebben, maar wel omdat Theo een liefje heeft en andere prioriteiten heeft. Voor Bram is het een hele schok, want het is voor hem niet zo gemakkelijk om nieuwe vrienden te maken. Daarom neemt Bram de beslissing da…Lees verder

Over Jeff Kinney

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Dunaier

Jeffrey Kinney (Fort Washington, 19 februari 1971) is een Amerikaanse programmeur van computerspellen, striptekenaar, producer en schrijver van kinderboeken. Hij heeft onder andere de serie Het leven van een loser (Diary of a Wimpy Kid) geschreven.

Biografie

Jeff Kinney doorliep zijn middelbareschoolopleiding in Forestville. Vanaf begin jaren negentig studeerde hij aan de Universiteit van Maryland. In deze periode schreef hij de strip Igdoof die in de krant van de campus verscheen. Vanaf dat moment wist hij dat hij schrijver wilde worden. Hij werkt tegenwoordig als programmeur en ontwerper van online computerspellen. Hij heeft ook de website Poptropica gemaakt. Zijn bekendste werk is Het leven van een loser.., een boekenserie die uit elf delen bestaat.

Bibliografie