Boek
Nederlands

Ik vond een dood vogeltje : gids voor kinderen over de kringloop van leven en dood

Jan Thornhill (auteur)
+1
Ik vond een dood vogeltje : gids voor kinderen over de kringloop van leven en dood
×
Ik vond een dood vogeltje : gids voor kinderen over de kringloop van leven en dood Ik vond een dood vogeltje : gids voor kinderen over de kringloop van leven en dood

Ik vond een dood vogeltje : gids voor kinderen over de kringloop van leven en dood

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Allerlei vragen over de dood en de kringloop van het leven komen langs. Er is aandacht besteed aan zowel dieren, planten als mensen. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Natuur, Dood
Titel
Ik vond een dood vogeltje : gids voor kinderen over de kringloop van leven en dood
Auteur
Jan Thornhill
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I found a dead bird
Editie
1
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2009
64 p. : ill.
ISBN
9789054838876 (gebonden)

Besprekingen

Dit boek legt aan kinderen uit hoe de kringloop van het leven werkt. Er wordt verteld over wat leven is, de levensduur, hoe iets sterft, wat er na de dood gebeurt, waarom, hoe en wat er gebeurt als mensen sterven. Binnen deze hoofdthema's wordt aandacht besteed aan ondermeer planten-, vlees- en alleseters, weersinvloeden, dood van een soort, rouwen en fossielen. De tekst en uitleg zijn goed op de doelgroep afgestemd. Op elke pagina zijn op een gekleurde of foto-ondergrond vele kleine foto’s, illustraties en tekst in gekleurde kaders geplaatst. Dit geeft een wat rommelig beeld. Ondanks de wat onrustige lay-out biedt de uitgave kinderen een goed en duidelijk beschreven overzicht van de kringloop van het leven in heel veel facetten. Er worden handvatten geboden om met kinderen over allerlei kwesties betreffende leven en dood te praten. Voorzien van een register. Vanaf ca. 10 jaar.

Ik vond een dood vogeltje

Wat lay-out betreft, slaat dit boek een beetje de bal mis. Door de erg drukke vormgeving, met verschillende lettertypes, veel felle kleuren, verschillende manieren om foto's in te voegen, … leest dit boek niet erg vlot. Je wordt overladen met indrukken, waardoor de informatie soms een beetje op de achtergrond geraakt.
Jammer, want de informatie die gegeven wordt, is eigenlijk wel leerrijk en interessant. Leuke weetjes over de dood maken van dit boekje geen luguber verhaal, maar een boek dat aangenaam is om te lezen. De informatie is steeds kort en bondig, maar beslaat toch een heel arsenaal deelonderwerpen die met de dood te maken hebben. Er wordt gesproken over levensduur, over hoe iets kan sterven, over wat er na de dood is, over wat er gebeurt als mensen sterven, … Zowel natuurwetenschappelijke informatie als rituelen en gebruiken rond de dood vinden in dit boek een plekje.
Alles samen vind ik ‘Ik vond een dood vogeltje’ een boek dat het waard is om eens samen in te lez…Lees verder