Grote letter
Nederlands

De verdwenen Menora

Jan Terlouw (auteur), Sanne Terlouw (auteur)
Als een priester en zijn huishoudster vermoord worden, lijkt de menora een rol te spelen, de grote gouden zevenarmige kandelaar die in het jaar 70 door de Romeinen als oorlogsbuit uit de tempel van Jeruzalem is meegenomen.
Titel
De verdwenen Menora
Auteur
Jan Terlouw Sanne Terlouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Deventer: Grote Letter Bibliotheek, © 2020
565 p.
ISBN
9789036436533 (hardback)

Besprekingen

Priester Jos Lorentz en zijn huishoudster zijn vermoord; de politie staat voor een raadsel. De priester blijkt een zoon te hebben, Ben, en de huishoudster had een dochter Simone. Ben en Simone leren elkaar kennen, een vonk springt over. Zij besluiten op onderzoek te gaan. Cruciaal is een document waarin sprake is van de menora, de grote gouden zevenarmige kandelaar die in het jaar 70 door de Romeinen als oorlogsbuit uit de tempel van Jeruzalem is meegenomen. Het lijkt erop dat de menora niet door de Romeinen is omgesmolten. Zou zij nog bestaan? En is er een relatie tussen de moord op Bens vader, het document en rooms-katholieke en joodse pressiegroepen? In elkaar afwisselende hoofdstukken over de lotgevallen van de menora en het speurwerk van Ben en Simone ontspint zich het verhaal. De hoofdstukken over de menora zijn deels historisch, deels fictief, zoals in de verantwoording achterin wordt toegelicht. Deze vlot geschreven thriller is enigszins overbelast met de vele wetenswaardighed…Lees verder

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van Jan Cornelis Terlouw sr. en Grietje Terlouw-Stein. Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren hadden vanaf 1941 inkwartiering in het huis van de Terlouws. Tijdens de hongerwinter hielp hij langskomende trekkers.

Jan T…Lees verder op Wikipedia