Boek
Nederlands
Prentenboek met een bewerking van het bekende sprookje met veel geschilderde illustraties in heldere kleuren en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Roodkapje / gebroeders Grimm ; ill. van Laimgruber, Monika
Auteur
Jacob Grimm Wilhelm Grimm
Illustrator
Monika Laimgruber
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Rotkappchen
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 1993 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
3-314-40022-5

Besprekingen

Een bewerking van het bekende sprookje van Grimm in mooie, sfeervolle sprookjestaal: ‘Ooit leefde er een klein meisje...’ en ‘Grootmoeder woonde diep in het woud in een huisje onder drie grote eiken.’ Roodkapje krijgt een benauwd gevoel als ze het huisje binnengaat en vraagt zich af waarom ze nu bang is. Het is toch altijd gezellig bij grootmoeder? Door deze benadering wordt grote, emotionele spanning vermeden. De paginagrote, geschilderde illustraties passen uitstekend in deze sfeer. Ze beslaan de rechterpagina’s volledig en staan links onder of boven de tekst. Mooie, functionele kleuren in heldere en toch zachte tinten; zelfs de grote, zwarte wolf heeft iets ontwapenends door zijn zachte vacht. Het sterk moraliserende van sommige bewerkingen ontbreekt of wordt wat genuanceerd. Een poes die Roodkapje vergezelt, en een geschrokken geit die bij het huisje graast, geven een extra tintje aan het geheel. Prentenboek om voor te lezen vanaf ca. 4 jaar.

Roodkapje

Het bekende sprookje van Roodkapje wordt hier vrij getrouw, maar ook weinig opmerkelijk, naverteld. De tekst klinkt af en toe gedragen en plechtig, bv. Roodkapje was omgeven door de mooiste bloemen die ze ooit had gezien. Elders klinkt het dan weer veel moderner: Dan kon hij eerst de oude vrouw opeten en als toetje het jonge meisje, dacht hij. De eerder gestileerde illustraties zijn hedendaags en mooi maar voegen weinig toe aan de tekst.

Over Jacob Grimm

Jacob Ludwig Karl Grimm (Hanau, 4 januari 1785 – Berlijn, 20 september 1863) was een Duits jurist, taal- en letterkundige. Hij was hoogleraar in Göttingen en Berlijn, en verrichtte baanbrekend werk op het gebied van de lexicografie, de vergelijkende taalkunde en de mythologie. Jacob Grimm werkte vaak samen met zijn jongere broer Wilhelm Grimm (1786-1859). Samen staan ze bekend als de gebroeders Grimm.

Leven

Grimm werd geboren in Hanau in het Landgraafschap Hessen-Kassel. Zijn vader, die jurist was, stierf toen Jacob nog een kind was. Daardoor bleven hij, zijn moeder, zijn jongere broer Wilhelm en zijn jongere zus Lotte alleen achter. Vanaf 1798 bezochten Jacob en Wilhelm de openbare school in Kassel.

In 1802 ging Grimm naar de Universiteit van Marburg, waar hij rechten studeerde. Zijn broer voegde zich een jaar later bij hem in Marburg, nadat hij net hersteld was van een langdurige en ernstige ziekte. Ook Wilhelm ging rechten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties