Een jong knechtje raakt betrokken bij de bouw van een kathedraal in het 14e-eeuwse Barcelona.
Titel
De kathedraal van de zee
Auteur
Ildefonso Falcones
Vertaler
Marleen Eijgenraam
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La catedral del mar
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2022
686 p.
Aantekening
Gevolgd door De erfgenamen
ISBN
9789021035499 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Alvast wat volume betreft is deze historische roman over het middeleeuwse Catalonië en Barcelona een kanjer, maar Ildefonso Falcones slaagt niet echt in de initiële bedoeling om een authentiek en geloofwaardig verhaal op te zetten.

Nochtans vermeldt het achterplat dat van het boek sinds de publicatie in maart 2006 al een miljoen exemplaren werden verkocht en dat vertaalrechten aan 17 landen werd overgedragen. Het is niet al goud wat blinkt, want het ambitieuze opzet van de auteur om de turbulente Spaanse 14e eeuw tot leven te laten komen middels het hoofdpersonage Arnau, botst op een aantal historische onwaarschijnlijkheden.

Een Catalaanse boer weet zijn pasgeboren zoon Arnau te vrijwaren van een leven als lijfeigene, door hem binnen de stadsmuren van Barcelona te smokkelen, waar inwoners de status van vrije mensen genieten. Diezelfde Arnau raakt als jongeling betrokken bij de bouw van de monumentale kathedraal Santa Maria del Mar. De jongeman is een geboren geluksvoge…Lees verder
De Spaanse auteur van deze omvangrijke historische roman - zijn debuut - is advocaat in Barcelona. De roman speelt zich af in en rondom Barcelona tussen 1320 en 1384. De fictieve hoofdpersoon is Arnau Estanyols, die als horige werd geboren, geleidelijk op de maatschappelijke ladder opklimt tot de adelstand, maar ook met veel leed en conflicten wordt geconfronteerd. Tegenover minpunten als overdadige melodramatiek en te weinig psychologische diepgang staat een welgekozen opeenvolging van verwikkelingen die de spanning tot het eind laten voortduren. Aan het internationale succes zal de weergave van de vrij nauwkeurig gevolgde historische context aanzienlijk hebben bijgedragen. De beschrijvingen van de milieus van Catalaanse boeren, ambachtslui, kooplieden, geldwisselaars en adel, politieke verwikkelingen en sociale en religieuze tegenstellingen zijn kleurrijk; met een ereplaats voor de Santa María del Mar uit de titel, waarvan de bouwgeschiedenis verstrengeld is met Arnau’s levensloop. …Lees verder

Over Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones de Sierra (Barcelona, 1959) is een Spaans advocaat en auteur.

Falcones werkt in Barcelona als advocaat en leidt daar zijn eigen kantoor. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden schreef hij in vier jaar tijd zijn debuutroman, De Kathedraal van de Zee. Dit is een historische roman die zich in de middeleeuwen in Barcelona afspeelt tegen de achtergrond van de bouw van de Santa María del Mar.

Sinds de verschijning van het boek, eind 2006, zijn er in Spanje meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Intussen is het boek in allerlei talen vertaald en in meer dan 30 landen verschenen.

Werk

  • 2007: De Kathedraal van de Zee (orig.: La Catedral del Mar)
  • 2009: De Hand van Fatima (orig.: La Mano de Fatima)
  • 2014: Koningin op blote voeten (orig.: La Reina Descalza (2013))
  • 2017: De erfgenamen (orig.: Los herederos de la tierra …Lees verder op Wikipedia