Boek
Nederlands

Geschiedenis van de moderne literatuur

+1
Geschiedenis van de moderne literatuur
×
Geschiedenis van de moderne literatuur Geschiedenis van de moderne literatuur

Geschiedenis van de moderne literatuur

Lijvige studie van de moderne Nederlandstalige literatuur, voornamelijk daterend van na 2008. Op zijn unieke en eigenwijze manier bestudeert, bekritiseert en analyseert Brusselmans, biedt hij inzicht in genres, subgenres, vorm, inhoud, literaire techniek, stilistiek, karakters, evolutie, beïnvloeding en historiek. Omdat hij zelf ook tot de literatuur behoort, wisselt hij studieuze stukken af met a
Titel
Geschiedenis van de moderne literatuur
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
602 p.
ISBN
9789044648904 (hardback)

Besprekingen

Jennen, porren en poken

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren Geschiedenis van de moderne literatuur, zo luidt de overkoepelende titel van de verse Brusselmans, tjokvol schofferingen aan collega- auteurs. Of is het toch vooral oude wijn in nieuwe zakken?

Drieëndertig jaar geleden publiceerde Herman F.M. Brusselmans De Geschiedenis van de Vlaamse Letterkunde, tegenwoordig een collector's item. Enige faam omzweemde de Gentse schrijver toen na De man die werk vond (1985), als cynisch vaandel van een nieuwe generatie. Een serieuze studie bleek het allerminst. Wél een potpourri van flauwiteiten en grollen over Boon, Streuvels, Claus en Daisne, vol verzonnen biografieën vanwege de man die zichzelf als Veelbelovende Jonge Schrijver typeerde. 'Alles wordt verdronken in een gemelijke, dwaze, lullige, sarkastische humor', vond Jos Borré destijds in De Morgen.

In de Geschiedenis van de Wereldliteratuur (1989) deed hij dat kunstje nét iets fermer over. En of Brusselmans reuring veroorzaakte met deze De Morgen-columns?

Heeft onze nationale speedschrijver heimwee naar de trammelant van weleer? Voor ons ligt de drukproef van Geschiedenis van de moderne literatuur. Opnieuw kondigt Brusselmans een status…Lees verder

Heeft Griet Op de Beeck knotsknieën?

In zijn Geschiedenis van de moderne literatuur fileert Herman Brusselmans de Vlaamse en Nederlandse letteren sinds 2008. Grof, seksistisch en satirisch. Een noodkreet is het ook: de auteur ziet nergens licht meer.

Elk van de zeshonderd bladzijden van Geschiedenis van de moderne literatuur van Herman Brusselmans is erop gericht om te ontregelen, verwarren en op het verkeerde been te zetten. Daarin verschilt Brusselmans' vuistdikke nieuwe boek overigens niet van zijn 83 vorige boeken. Veel zelfverklaarde meesterwerken zijn óók parodieën op een genre: Vergeef me de liefde op de liefdesroman, de Zeik-romans op de detective, Autobiografie van een ander op... enfin, u begrijpt het.

Al twee keer eerder gebruikte hij het genre van de literatuurgeschiedenis om er het zijne mee te doen. In 1988 publiceerde Herman F.M. Brusselmans bij uitgeverij Dedalus De Geschiedenis van de Vlaamse Letterkunde. De jonge 'filoloog en scribent' bleek er vooral op uit om zijn eigen plaats in de geschiedenis - van 12 mei 1136 tot 17 oktober 1984 - veilig te stellen. 'Passim' staat achter zijn naam in het register, waarin ook auteurs voorkomen die in het boek vergeefs gezocht moeten worden, alsme…Lees verder

Herman Brusselmans (1957) is met zijn meer dan tachtig gepubliceerde boeken een fenomeen in de Vlaamse literatuur. Hij is een meester in het oeverloos ouwehoeren ('nonsensicale onzin' in zijn eigen woorden), soms briljant, soms saai door de eindeloze herhalingen van hetzelfde, zoals de beschrijvingen van hoe hij de dag doorbrengt. In 'Geschiedenis van de moderne literatuur' zitten beide aspecten: humoristische, vaak negatieve typeringen van collega-schrijvers, niet zozeer van hun werk, maar hoe ze eruitzien, naast ontelbare vermeldingen dat hij 's nachts zit te schrijven terwijl zijn vriendin Lena en hondje Aqui op de bank liggen te slapen. Brusselmans, vaak voor de televisie en populair columnschrijver, wordt zowel bewonderd als verguisd. Zijn eerdere boeken over literatuur, 'De geschiedenis van de Vlaamse Letterkunde' (1988) en 'De geschiedenis van de wereldliteratuur' (1989) zijn sprankelender. Dit kolossale nieuwe boek (bijna 600 pagina's) over literatuur van Herman Brusselmans, m…Lees verder

Over Herman Brusselmans

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Schrijverschap

In 1982 debuteerde Brusselmans met de verhale…Lees verder op Wikipedia