Boek
Nederlands

Familiedrama's : de gruwelijkste assisenzaken in België

Gust Verwerft (auteur)

Familiedrama's : de gruwelijkste assisenzaken in België

Het is een verschrikkelijke waarheid dat de volksjury in assisenzaken steeds vaker moet oordelen over daders die hun familie hebben uitgemoord.
In Familiedrama's becommentarieert de gerenommeerde gerechtsjournalist Gust Verwerft deze gruwelijkste assisenzaken van Belgi br>In Merksem sneed Paul Pieters de keel van zijn vrouw en hun twee kleine kinderen af. In Moorsel drongen Kris De Pauw en
Onderwerp
Moorden ; België
Titel
Familiedrama's : de gruwelijkste assisenzaken in België
Auteur
Gust Verwerft
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2006
277 p.
ISBN
90-02-21964-4 9789002219641 (paperback)

Besprekingen


Verwerft, Gust
Familiedrama's : de gruwelijkste assisenzaken in België
Gust Verwerft is een begrip in het wereldje van de gerechtsjournalistiek. In veertig jaar volgde hij ongeveer duizend processen voor het Hof van Assisen, de Belgische rechtbank die zichover een beperkt aantal zaken van moord- en doodslag buigt.
In zijn verslaggeving spaarde hij nooit zijn emoties, net zomin als zijn kritiek op de procesgang. Beklaagden, advocaten, onderzoekrechters, magistraten, ze werden allemaal al eens door Verwerft op de vingers getikt en dat is in deze derde bundeling van zijn reminiscenties (eerder verschenen Beschuldigde sta op!' en Moord en doodslag) niet anders. Moord- en zware gewelddelicten hebben diepe sporen achtergelaten in het geheugen van Verwerft. Als hij door Vlaanderen reist is er nagenoeg geen gemeente of stad die hij niet in verband weet te brengen met een plaats van delict. In Merksem wordt hij herinnerd aan een moordenaar die zijn vrouw en twee kind…Lees verder
In deze derde bundeling van zijn reminiscenties - eerder verschenen Beschuldigde sta op! (Standaard, 2004) en Moord en doodslag (Standaard, 2005)* - behandelt de bekende Vlaamse gerechtsjournalist Gust Verwerft acht spraakmakende familiemoorden. In zijn onnavolgbare, soms melodramatische stijl reconstrueert en becommentarieert hij de aanleiding en omstandigheden van de moorden, alsook het procesverloop. Daarbij spaart hij zijn kritiek niet op advocaten, onderzoeksrechters en magistraten, of recente ontwikkelingen als het gebruik, in zijn ogen misbruik, van multimedia-apparatuur in de rechtszaal. Familiedrama's biedt een reeks van navrante casestudies, beschreven vanuit de buik van een ouwe rot in het vak, die geen blad voor de mond neemt en die zich andermaal betuigt als een voorstander van de volksjury, wat hij in zijn nawoord nog eens benadrukt. Het boek is in grote letter gezet en leest vlot weg. Geen register.