Boek
Nederlands

Blij, bang, boos

+1
Blij, bang, boos
×
Blij, bang, boos Blij, bang, boos
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Welke neushoorn is boos en welke aap is trots? En welke dieren gaan allemaal op wintersportvakantie? In zoekplaten vol dieren komen emoties aan bod en moeten verschillen worden gezocht. Hardkartonnen prentenboek met vrolijk gekleurde, sjabloonachtige verfillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Gevoelens
Titel
Blij, bang, boos
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[18] p. : ill.
ISBN
9789044820935 (hardback)

Besprekingen

Het kartonboek Blij, bang, boos van Guido Van Genechten is een zeer geslaagd zoekboek voor peuters vanaf tweeënhalf jaar uit de serie ‘Buitenbeentjes’. Peuters leren emoties herkennen, verschillen zoeken, en ontdekken wat je meeneemt op wintersportvakantie. De achterflap geeft aan dat het boek over taalontwikkeling gaat, maar eigenlijk is de categorie ‘emoties’ toepasselijker.
De dubbele pagina's zijn gevuld met kleurrijke kikkers, aapjes, varkentjes of schildpadden. Op het eerste gezicht lijken alle diertjes op elkaar, door het gebruik van druktechniek met acrylverf. Maar als je goed kijkt, springen er een paar diertjes uit. Sommige kikkers zijn nóg vrolijker dan de anderen, en sommige slangen veel verbaasder dan de rest.
De herhaling en dezelfde opzet van de pagina's geven het boek een duidelijke structuur. Telkens helpen vier vragen de lezer met kijken en zoeken. Wie is er verlegen/blij/boos? En wie is er ‘heel erg’ verlegen/blij? Welk dier is er anders? En wie gaa…Lees verder
In dit hardkartonnen prentenboek worden de belangrijkste emoties (verlegen, boos, blij, verdrietig, trots, bang, verbaasd en teleurgesteld) aan de orde gesteld. Op elke spread staat, tegen een witte of zwarte achtergrond, van hetzelfde dier een aantal afbeeldingen, die slechts op details van elkaar verschillen. Steeds wordt gevraagd welk van de dieren een bepaalde emotie heeft en wie die emotie heel erg heeft. Het vraagt best veel van het visuele onderscheidingsvermogen van het kind om deze vragen te kunnen beantwoorden. Bij andere vragen, als Wie heeft er een horloge om?, zijn de desbetreffende dieren sneller te herkennen. Als rode draad wordt ook steeds gevraagd welk dier mee gaat op wintersportvakantie (te herkennen aan subtiel getekende attributen als een muts of koffer) en op de laatste pagina staan al die dieren bij elkaar rond een skihelling. De kleurrijke, sjabloonachtige verfillustraties doen soms erg aan die van Eric Carle denken. Het boek zal een bijdrage leveren aan zowel …Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties