Boek
Nederlands

8 - 9 en 10

+1
8 - 9 en 10
×
8 - 9 en 10 8 - 9 en 10
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Welke poes heeft twee vlekken en welke zeester zes armen? En welke dieren gaan op vakantie naar zee? In zoekplaten vol dieren kan van één tot tien worden geteld en moeten verschillen worden gezocht. Hardkartonnen prentenboek met vrolijk gekleurde, sjabloonachtige verfillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Tellen
Titel
8 - 9 en 10
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Acht - negen en tien
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[18] p. : ill.
ISBN
9789044820942 (hardback)

Besprekingen

Guido Van Genechten staat bekend om zijn vrolijke en grappige prentenboeken voor peuters en kleuters. In 2013 breidde hij zijn omvangrijke oeuvre uit met de reeks ‘Buitenbeentjes’. Deze zoekboeken draaien om dieren die net iets anders zijn dan hun soortgenoten en stellen een bepaald thema centraal. In andere boeken uit de serie werd de nadruk gelegd op bijvoorbeeld voorzetsels, tegenstellingen of emoties. In 8 – 9 en 10, ligt de focus op cijfers en het tellen tot tien.
De opzet is eenvoudig maar doeltreffend: iedere spread van het kartonboek wordt bevolkt door een groep schijnbaar identieke dieren, over wie drie vragen worden gesteld. De eerste vraag is steeds een telvraag, en krijgt door het grote lettertype de meeste nadruk: ‘Wie staat op 1 poot en wie op 2?’, ‘Wie heeft 6 vlekken en wie 7?’ Vaak moet hier worden gezocht naar meerdere dieren, en op iedere volgende pagina neemt het te tellen aantal strepen, vlekken, stippen of armen toe.
Na de telvraag volgt een zoekvraa…Lees verder
In dit vierkante, hardkartonnen kijk- en zoekboek met twee afgeronde hoeken staat tellen van 1 tot 10 centraal. Op elke dubbele pagina staat tegen een witte of zwarte achtergrond een aantal dezelfde dieren met daaronder drie vragen. Als eerste een telvraag. In de tweede vraag moet worden gezocht naar een specifieke afwijking bij een van de dieren. Tot slot volgt steeds de vraag wie van de dieren naar zee gaat. Op de pagina met zeesterren ziet dat er bijvoorbeeld zo uit: 'Wie heeft 5 armen en wie 6? Wie kijkt keischeel? En wie gaat op vakantie naar zee?' Alle drie de vragen vergen aanzienlijke inspanning van de kijker. Er staan veel dieren op de pagina’s, en vaak hebben meerdere dieren het afwijkende aantal strepen, stippen, enzovoorts. De verschillen die gezocht moeten worden zijn vaak minimaal en bovendien is het voorwerp – een schepje, een vlieger – dat laat zien wie naar zee gaat in zwart-wit getekend. De laatste pagina helpt een handje: hierop staan alle dieren die naar zee gingen…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max

Suggesties