Boek
Nederlands

Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen

Gerda Dendooven (auteur)
+1
Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen
×
Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen

Takkenkind : een klein verhaal over grote wensen

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:

Besprekingen

Gerda Dendooven werkt frequent samen met auteurs als Bart Moeyaert, Edward Van de Vendel en Michaël De Cock, maar daarnaast werkt ze ook steeds verder aan haar eigen oeuvre. Haar nieuwste soloproject heet Takkenkind. Het prentenboek, naar een gelijknamige toneeltekst die ze eerder al schreef voor het jeugdtheatercollectief Laika (opgevoerd in 2009 door Lucas Van Den Eynde en Tine Embrechts, in een regie van Jo Roets), past als gegoten binnen de Dendooven-traditie zoals we ze kennen uit Mijn mama (2001), Soepkinders (2005), Het verhaal van Slimme Krol (2006), De wonderbaarlijke reis van Roosje Rood (2007) en Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam (2009).
'Op een koude winternacht, zo'n nacht waarin het ijs op dekens groeit en voeten naar warmte zoeken', besluit een vrouw dat ze een kind wil: 'ik wacht al zo lang, ik wil het nu en wel meteen'. [...] 'Niet morgen. Nu.' [...] 'Nu!!' Waar Dendooven in Soepkinders de zoektocht va…Lees verder
Midden in de nacht geeft een vrouw haar man te kennen dat ze een kind wil, nu! Daarop gaat de man op zoek. Geen van de kinderen die zijn pad kruisen, zullen echter aan de strenge eisen van zijn vrouw kunnen voldoen. Daarom legt hij uiteindelijk een boomstronk in de wieg. Eerst wil de vrouw niets van dit kind weten, maar als het na een dag liefdevolle verzorging van de man groene blaadjes krijgt, smelt het hart van de vrouw en is de adoptie een feit. Absurd en komisch verhaal dat de veeleisendheid van de moderne mens op de hak neemt. Ontroerend is hoe het 'takkenkind' de vrouw uiteindelijk leert om lief te hebben en het leven te nemen zoals het komt. Prentvertelling met illustraties in gemengde techniek met collage, in de grafische eigenzinnige stijl van Dendooven, die voor haar werk al diverse prijzen ontving. De vrij uitgebreide tekst staat, gedrukt in donkerblauw, in de illustraties. De groteske figuren met hun hoekige vormen en vreemde lichaamsverhoudingen passen goed bij het verha…Lees verder

Takkenkind

Tja, hoe gaat dat? Een vrouw wil een kind, haar man gaat ernaar op zoek. In plaats van in bed te blijven liggen, duikt de man de koude winternacht in en zoekt. Bij gebrek aan beter komt hij thuis met een tak. Na een aarzelend begin krijgt de tak toch een warme ontvangst. Maar hoe komt het toch dat de huid van dit takkenkind zo ruw is?. Het takkenkind groeit en bloeit en algauw groeit er ook een kind in de buik van de vrouw.
Een soort van sprookje zou je kunnen zeggen, een - letterlijk - ruw sprookje, echt op het lijf van Dendooven geschreven. Ook hier ging ze aan de slag met die typische onpedagogische, weinig subtiele humor van haar. En wat een leuk resultaat, vol verrassingselementen. De prenten zijn samengesteld uit knipsels en spreken tot de verbeelding.
Een verhaal over liefde en geduld, ook op de planken gebracht door theatergezelschap Laika. Een winterse aanrader.

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia