Boek
Nederlands

De wondertuin

Gerda Dendooven (auteur), Wilhelm Grimm (naar het werk van), Jacob Grimm (naar het werk van)
De twaalf dochters van de koning vinden dat hij veel te streng is. Zij ontsnappen uit het kasteel en dansen de hele nacht door. Prentvertelling naar het sprookje 'De stukgedanste schoentjes' van Grimm met grote lijntekeningen en transparante kleurvakken. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De wondertuin
Auteur
Gerda Dendooven
Naar het werk van
Wilhelm Grimm Jacob Grimm
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2014
[36] p. : ill.
ISBN
9789045116020 (hardback)

Besprekingen

Waar haar eerdere werk al een grote invloed van en inspiratie uit sprookjes en andere vertellingen verried, neemt Gerda Dendooven in De wondertuin voor het eerst een volledig sprookje onder handen: ‘De stukgedanste schoentjes’ van de gebroeders Grimm. Daarin wil de koning achterhalen hoe zijn twaalf dochters erin slagen elke nacht hun schoentjes stuk te dansen, hoewel hij bij het slapengaan steeds hun deur op slot doet. Dendooven verwerkt de sprookjesstof tot een vlotte vertelling in haar eigen stijl, die wisselt tussen het gebruikelijke sprookjesregister en eigentijdse humor. Dat levert een frisse, vaak vermakelijke tegenstelling op. Heel gewone taal en sprekende details zorgen er bovendien voor dat de personages een eigen stem en karakter krijgen, wat in sprookjes meestal niet het geval is. De gruwel uit het sprookje brengt ze heel terloops.
Dendooven lijkt er trouwens van uit te gaan dat het sprookje bekend is, want het zilveren takje waarover de vertelster het heeft, …Lees verder
De koning heeft twaalf dochters die hij tegen slechte invloeden van buitenaf wil beschermen. De prinsessen willen echter iets van de wereld zien en op een nacht weten zij in het geheim uit het kasteel te ontsnappen. Ze dansen heel de nacht door tot hun schoentjes versleten zijn. De koning nodigt mannen uit dit mysterie op te lossen. Veel prinsen lukt het niet binnen drie dagen en bekopen dat met de dood, totdat Slimme Tobias ten tonele verschijnt. Verhaal gebaseerd op het sprookje 'De stukgedanste schoentjes' van de gebroeders Grimm. Dendooven heeft het verhaal echter een ander slot gegeven, waarbij de Slimme Tobias (bij Grimm een soldaat) niet met de oudste prinses trouwt en waarin geen sprake is van een mantel die hem onzichtbaar maakt. Ondanks de vlotte vertelwijze, komt het slot niet helemaal uit de verf en blijft veel onduidelijk. Wel mooi is het perspectief vanuit een van de prinsessen. De illustraties in krijt- en potloodlijnen en transparante kleurvlakken, laten in beweeglijke…Lees verder

De wondertuin

In het nieuwste boek van Gerda Dendooven liet ze zich weer inspireren door sprookjes. Dit keer koos ze voor De stukgedanste schoentjes van de gebroeders Grimm. De koning heeft twaalf dochters die hij graag dicht bij hem houdt. Ze zitten dan ook zo goed als opgesloten in het paleis en worden vrij strikt behandeld. Zo telt hij 's avonds elkeen van zijn dochters. Wanneer de dochters ontdekken dat er een geheime doorgang is naar een wondertuin met twaalf prinsen, weten ze wel wat ze voortaan elke nacht zullen doen. Dansen! De koning snapt niets van al die versleten schoenen en zet er een paar detectives op, maar tevergeefs. Gelukkig dient Slimme Tobias zich aan, hij weet raad.
Dit is zo'n boek dat moeilijk in woorden te vatten is, het is een 'Dendooven', zou je kunnen zeggen. In de illustraties merk je toch wat verandering. Terwijl Takkenkind nog vrij strak geïllustreerd was met fijne contouren, kiest ze hier duidelijk voor de zwierigere techniek met haast 'kleurvlekken' soms, die t…Lees verder

Over Gerda Dendooven

Gerda Dendooven (Marke, 10 mei 1962) is een Belgische kunstenares, die vooral bekend is geworden door haar boekillustraties.

Biografie

Dendooven volgde na haar middelbare school de opleiding Vrije Grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. In het begin van haar carrière begeleidde ze gedurende enkele jaren kinderkunstateliers in musea. Sinds 1992 geeft ze les Illustratie in Gent. Daarnaast illustreert en schrijft ze kinder-, jeugdboeken en theaterstukken. Dendooven werkt voor verschillende uitgeverijen, tijdschriften en in opdracht. Zelf speelt ze ook theater in het theatercollectief "Jenny" en heeft ze meegespeeld in het kindertheaterstuk van HETPALEIS Bremen is niet ver uit 2001. In 2007 is ze benoemd tot Kinderconsul namens de Belgische Stichting Lezen.

Gerda Dendooven is de levenspartner van typograaf en vormgever Gert Dooreman met wie ze twee dochters heeft.

Sti…Lees verder op Wikipedia

Suggesties