Besprekingen

De derde speelfilm uit 2011 van Frank Van Mechelen (De hel van Tanger; De indringer) is gebaseerd op een toneelstuk van Walter Van den Broeck dat in België een klassieker is. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen in de Belgische Kempen, 1971. In de zinkfabriek van Balen breekt een wilde staking uit om loonsverhoging af te dwingen. De staking zal negen weken duren en heeft veel invloed op het leven van het arbeidersgezin Debruyker: vader Jan die in de fabriek werkt, moeder Clara, opa en de 18-jarige dochter Germaine die caissière is en hoopt op een beter leven. In de hoofdrollen Evelien Bosmans, Stany Crets en Tiny Bertels. Niels Ruëll (De Standaard Magazine, i) noemt de film 'een echte tijdreis, maar zonder goedkope nostalgie' en concludeert 'Van Mechelen is geen regisseur die een demonstratie van eigen kunnen laat primeren boven het verhaal. Groenten uit Balen vaart wel bij die aanpak. Enkele personages missen wat fond, of een acteur die de karikatuur weet te vermijden. Maa…Lees verder

Over Frank Van Mechelen

Frank Van Mechelen is een Belgische filmregisseur.

Van Mechelen begon als regisseur van televisiereeksen, zoals Wittekerke, Ons Geluk, Heterdaad, De Mol, Engeltjes, Stille Waters, de Familie Backeljau en enkele episodes van Aspe. In 2011 regisseerde hij de reeks Salamander geschreven door Ward Hulselmans, die werd uitgezonden op één in 2013. In het voorjaar van 2013 regisseerde hij de serie Albert II, over het koningshuis.

In 2005 debuteerde hij met zijn eerste langspeelfilm De Indringer, met Koen De Bouw. In 2006 volgde De Hel van Tanger met Filip Peeters, in 2011 Groenten uit Balen, en in 2014 de film van Witse.

Filmografie

  • W. (2014)
  • Groenten uit Balen (2011)
  • De Hel van Tanger (2006)
  • De Indringer (2005)
Lees verder op Wikipedia

Suggesties