Normandie͏̈ 1985, twee jongens worden verliefd op elkaar en hebben de tijd van hun leven, maar er is ook een tragische kant.
Titel
Été 85 / regie en scenario François Ozon
Regisseur
François Ozon
Naar het werk van
Aidan Chambers
Acteur
Félix Lefebvre Benjamin Voisin Valeria Bruni-Tedeschi Melvil Poupaud Isabelle Nanty 1962-
Componist
Jean-Benoît Dunckel
Taal
Frans
Uitgever
September Film, © 2021
1 dvd-video
Oorspr. opname
2020
Speelduur
97 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld Gebaseerd op Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers
EAN
8718836864681

Besprekingen

Frans drama (2020) van François Ozon (8 Femmes, Frantz), gebaseerd op de roman* ‘Je moet dansen op mijn graf’ van Aidan Chambers. Met Félix Lefebvre, Benjamin Voisin en Valeria Bruni Tedeschi (La pazza gioia). Tijdens de zomervakantie in Normandië, in 1985, slaat de zeilboot van de 16-jarige Alexis om en wordt hij gered door David. De jongens worden verliefd en hebben de tijd van hun leven. Maar ook aan de zomer komt een eind. Beoordeling IMDb: 6,8. Roel Jansen en Symen Boersma (Filmtotaal 2-9-’20): ‘hoe interessant een mengsel van adolescentie, een seksuele ontdekkingstocht en een dode achttienjarige ook is, het wordt in deze Zuid-Franse zomer allemaal verstomd onder een deken van sentiment’ (3 sterren). Pauline Kleijer (Volkskant 2-9-’20): ‘in zijn eenvoud bijzonder, met een oprechte toon en knap doorvoelde emoties (…) Met zijn film over een allesoverheersende tienerliefde weerspiegelt François Ozon fraai de sfeer van de jaren tachtig’ (4 sterren). Peter de Bruijn (NRC 2-9-’20): ‘do…Lees verder

Over François Ozon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

François Ozon (Parijs, 15 november 1967) is een Frans filmregisseur en scenarioschrijver.

Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Franse filmmakers van de moderne tijd. Zijn films worden gekenmerkt door esthetische schoonheid, scherpe satirische humor en een openhartige kijk op de menselijke seksualiteit. Terugkerende thema's in zijn films zijn vriendschap, seksuele identiteit, andere percepties van de werkelijkheid, vergankelijkheid en dood.

Biografie

Na een mastergraad te hebben behaald in film volgde hij een studie regisseren aan de Franse filmschool La Fémis, waar hij in 1993 afstudeerde. Tijdens zijn studie maakte hij een groot aantal korte films, zowel in Super 8, video als 16 mm. Enkele hiervan deden in competitie mee bij verscheidene filmfestivals.

Na zijn studie maakte hij nog verscheidene korte films, waaronder Une robe d'été uit 1996, waarvoor hij de Léopard de Demain Prijs won op het Int…Lees verder op Wikipedia