Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)

Francine Oomen (auteur), Annet Schaap (illustrator)
+1
Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)
×
Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !) Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)

Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Vóór dat Rosa haar zestiende verjaardag kan vieren, gebeurt er weer van alles met haar vriendje Neuz, haar moeder, het nieuwe gezin van haar vader en haar vrienden Noa en Jonas. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Hoe overleef ik mijn ouders ? (en zij mij !)
Auteur
Francine Oomen
Illustrator
Annet Schaap
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2007
156 p. : ill.
ISBN
9789026999000

Andere formaten:

Besprekingen

De 'Hoe overleef ik...-serie van Francine Oomen is (in Nederland) razend populair. Drie delen werden al bekroond door de Kinderjury en de Jonge Jury: Hoe overleef ik mezelf? Hoe overleef ik een gebroken hart? en Hoe overleef ik met/zonder jou? Vooral meisjes blijken ervoor te vallen. Dit soort boeken ligt in de lijn van de populaire rubrieken in meiden- en damesbladen waarin min of meer wanhopige lezeressen wijze antwoorden en goede raad krijgen bij vragen en problemen waar ze mee zitten. Oomen verwerkt deze antwoorden in verhalen. De formule blijkt te werken en sluit ook aan bij de 'chicklit-rage' waarin blitse meiden het roer in handen nemen. Typisch in deze verhalen is de aandacht voor de eigentijdse jeugdcultuur met gsm en het typische taalgebruik, de dagboekvorm en het mengen van diverse tekstvormen. In dit boek verlevendigt de auteur het verhaal over Rosa met mails en gesprekken via gsm.

Het verhaal zelf is triviaal. Rosa's moeder krijgt 350.000 euro …Lees verder
Vóór dat Rosa haar zestiende verjaardag kan vieren, gebeurt er weer van alles: met haar vriendje Neuz, haar moeder, het nieuwe gezinnetje van haar vader, haar moslimvriendin Noa en haar Limbovriend Jonas. En, belangrijke vraag, hoe ga je daar mee om? Achtste deel in de serie 'Hoe overleef ik...'* volgens de beproefde en succesvolle methode. Vlotte, geestige schrijfstijl met veel levensechte dialoog, afgewisseld met veel e-mails, msn en survivaltips (‘Vaak is het makkelijker om dingen naar elkaar te schrijven, dan te zeggen. Kun je er ook rustig over nadenken.’). Het lettertype verspringt per tekstsoort van schreefloos (e-mail en survivaltips), naar met schreef (lopende tekst), cursief (briefjes en computertermen) of vetgedrukt (chatten); bij de e-mails staan ook emoticons. Herkenbare personages en situaties; korte getitelde hoofdstukjes met bijpassende kleine zwartwittekeningen. Gebonden, met herkenbaar getekende omslagillustratie, dit keer in de tinten blauw en geel. Achterin het boe…Lees verder

Over Francine Oomen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freaky

Eclaire Francine Marie Oomen (Laren, 27 maart 1960) is een Nederlands schrijfster, illustratrice en ontwerpster.

Oomen heeft de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven gedaan, waar ze in 1983 afstudeerde. In 1990 verscheen Saartje en Tommie op de boerderij, haar allereerste boek. Saartje en Tommie was een boek voor kleuters, later begon Oomen te schrijven voor wat oudere kinderen. Haar bekendste boekenreeks is de Hoe overleef ik-serie.

Biografie

Oomen werd geboren als oudste in een gezin van vijf kinderen. Ze verhuisde op haar zesde naar Eindhoven. Op haar twaalfde scheidden haar ouders. Ze verhuisde met haar moeder en het gezin naar Groningen. Op haar zestiende keerden ze terug naar Eindhoven. Na de middelbare school studeerde Oomen vijf jaar aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Ze woonde hierna in Den Haag, in Zevenaar en uiteindelijk in Nuth. Daar ging ze samenwonen e…Lees verder op Wikipedia

Suggesties