Boek Nederlands

Het beste voor iedereen : roman

Erik Rozing (auteur)

Het beste voor iedereen : roman

Erik Rozing (auteur)
Genre:
Geschreven met vaart, humor en een gedegen kennis van de donkere uithoeken van de menselijke geest Stella is een intelligente, levendige jonge vrouw met een snelle geest en een soms onnavolgbaar gevoel voor (zwarte) humor. Maar ze heeft ook borderline, kan fantasie en werkelijkheid niet altijd even goed van elkaar scheiden en gaat gebukt onder een verleden dat ze ondanks langdurige behandeling nie
Titel
Het beste voor iedereen : roman
Auteur
Erik Rozing
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2019
348 p.
ISBN
9789029091978 (paperback)

Besprekingen

Ingenieuze roman over een borderlinepatiënt

Het is mooi geweest. Stella, een automutilerende borderlinepatiënt met een lange geschiedenis van zelfmoordpogingen, opnames en therapie, meldt zich bij Stichting de Einder om haar dood definitief te regelen. Ze krijgt gesprekken, een e-mailadres waar ze het dodelijke poeder kan bestellen, instructies voor het innemen en de vraag alle relevante e-mailadressen weer meteen te verwijderen. En verder is het aan haar. Ze stelt een datum vast. Nog veertien dagen te gaan. Bij de Einder ontmoet ze ook Milou, student aan de filmacademie die een documentaire wil maken over Stella, haar laatste dagen, haar levensgeschiedenis, haar vermogen om alles wat ze lief heeft weer even hard kapot te maken en haar zelfeuthanasie.

We kennen deze fictieve Stella uit De psychiater en het meisje, een roman van Erik Rozing uit 2017, waarin we de groeiende obsessie voor deze borderliner volgen van de psychiater in opleiding die het alter ego van psychiater en schrijver Rozing zelf is.

In Het beste voor iedereen is zijn rol marginaal en ligt de focus op de trauma's die Stella gemaakt hebben tot wat ze is. Stella is niet altijd de meest betrouwbare verteller en Milou heeft ook de herinneringen van bijvoorbeeld de vader en de psychiater nodig om een bevredigende documentaire te kunnen maken.

Het beste voor iedereen is een bijzonder mooi geschreven en ingenieus in elkaar gestoken roman die meer dan De psychiater en het meisje het genre overstijgt waarvan je zegt 'leuk voor wie in psychiatrische problematiek is geïnteresseerd'.

Stella heeft zich niet alleen losgemaakt van haar psychiater, maar in zekere zin ook van de schrijver. Ze is een meisje van vlees en bloed geworden, van wie je de elle…Lees verder