Boek
Nederlands

Meneer Papier gaat uit wandelen

Elvis Peeters (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
+1
Meneer Papier gaat uit wandelen
×
Meneer Papier gaat uit wandelen Meneer Papier gaat uit wandelen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Titel
Meneer Papier gaat uit wandelen
Auteur
Elvis Peeters
Illustrator
Gerda Dendooven
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
9789058381071 (hardback)

Besprekingen

Meneer Papier, in Gerda Dendoovens illustraties duidelijk een ventje uit rozerood gekleurd papier geknipt, gaat op een zonnige dag wandelen. Hij neemt een schaar en een paar oude kranten mee en schept hiermee een eigen wereld. Hij schildert niet alleen zijn eigen truitje en zijn blozende wangen, maar hij knipt uit de kranten wat hij hebben wil: een hoed, een hond om mee te wandelen, vlinders voor de hond, een fles om de dorst te lessen, een worst voor de hond, een vislijn om vissen uit de beek te halen enz. Terwijl Meneer Papier druk bezig is met al dat knippen, zien we hoe een zwarte vogel, die bij het aanbreken van de dag een lied zong in de appelboom, door een poes wordt belaagd. Poes en vogel vallen uit de boom, en de poes rent weg met de vogel. Er blijft stilte over. Aan het eind van de dag herstelt Meneer Papier deze situatie: hij knipt uit de hond weer een zwarte vogel (niet dezelfde als de eerste, want de tweede is duidelijk uit een krant geknipt en met zwarte verf beschilderd…Lees verder
Absurdistisch prentenboek over meneer Papier. Een uitgeknipt figuurtje verzint met papier, schaar en lijmpot zijn eigen avontuur. Het rode mannetje schildert zich een truitje en een vogel en knipt een poes. Alles wat hij verder nodig heeft, knipt hij vervolgens van papier, zoals een brug, vijver, een hond en vissen. Als het zo uitkomt, verknipt hij zijn creaties om er weer een andere voorstelling van te maken. Zo knipt hij uit zijn vissen appels, die de hond weer opeet. Het meneertje dartelt als het ware achter zijn eigen invallen aan. Zo ontstaan grote collages tegen een crèmekleurige achtergrond (een enkele keer lichtblauw of zwart). De geschreven tekst plooit zich om de voorstellingen heen, wat het spontane karakter van de knippartij lijkt te versterken. De kritische kijker ontdekt dat b.v. de hond telkens van een ander stukje papier lijkt te zijn gemaakt. Een goede inspiratiebron om zelf een dergelijk knipverhaal te verzinnen. Vanaf ca. 5 jaar.

Over Elvis Peeters

Elvis Peeters is het muziekpseudoniem van Jos Verlooy (1957), afkomstig uit Grimbergen (Verbrande Brug), en tevens het schrijverspseudoniem van het duo bestaande uit Verlooy en zijn vrouw Nicole van Bael.

Biografie

Verlooy begon in 1982 bij de punkgroep Aroma di Amore die de finale van Humo's Rock Rally haalde.

Begin jaren 90 houdt hij zich meer bezig met schrijven. De eerste verhalenbundel verscheen in 1992 en de eerste roman Spa in 1998. Hij maakte ook theaterstukken. Een aantal van zijn boeken, vooral de recentere, werden geschreven door Verlooy samen met zijn echtgenote Nicole van Bael, maar het duo blijft gezamenlijk het pseudoniem Elvis Peeters gebruiken.

Verlooy is eveneens zanger van de muziekgroepen Wilderman, De Legende, Peeters en Angst en de Bange Konijnen.

Peeters schreef het voorwoord van de nieuwe vertaling van het Communistisch Manifest.

In 2016 won Peeters de Gerrit Komr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties