Boek
Nederlands

Mejuffrouw Muis krijgt muisjes

Elle Van Lieshout (auteur), Erik van Os (auteur), Marije Tolman (illustrator)
+1
Mejuffrouw Muis krijgt muisjes
×
Mejuffrouw Muis krijgt muisjes Mejuffrouw Muis krijgt muisjes
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Mejuffrouw Muis is in verwachting. Ze wil een meisje met een strikje in haar staart, maar haar doktervriend en hondje Lucebert hebben hun eigen babydromen. Prentenboek in oblong met paginagrote gedetailleerde kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zwangerschap
Titel
Mejuffrouw Muis krijgt muisjes
Auteur
Elle Van Lieshout Erik van Os
Illustrator
Marije Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789047702443 (hardback)

Besprekingen

Mejuffrouw Muis krijgt muisjes, het vijfde boek over Mejuffrouw Muis, zet het relaas van haar leven voort. Samen met de dokter, die ze in Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis ontmoette, verwacht ze een kleintje. Hun wensen lopen uiteen: de ene wil een jongen, de ander een meisje, de ene wil een ledikant, de ander een wiegje. Ook Lucebert, het hondje, heeft zo zijn eigen idee: hij pleit voor een mand, en vindt de namen die moeder muis en vader muis bedenken maar niets. Na lang wachten heeft Mejuffrouw Muis echter 'niet één muisje gekregen, maar negen!' Zo lost het probleem zichzelf op en krijgen mamamuis, papamuis en de hond allemaal hun zin.
De eenvoudige tekst schetst de herkenbare beleving van een zwangerschap. Het auteursduo kiest daarbij niet voor het perspectief van een broertje of zusje, zoals bij prentenboeken rond dit thema vaak het geval is. De tekst wordt op rijm gezet, wat nu en dan voor manke zinnen zorgt, zodat de tekst niet lekker bekt.
Wie niet met de …Lees verder
De charmante Mejuffrouw Muis, al bekend uit vier eerdere prentenboekjes, is samen met haar dokter en levenspartner in blijde verwachting. Beiden maken zich een voorstelling van hun kindje: zij wil een meisje met een strikje in haar staart om op het strand hartsgeheimen mee te delen, hij een flinke jongen om boomhutten mee te bouwen. En ook hondje Lucebert heeft zo zijn dromen over de nieuwe baby. Uiteindelijk komt ieder aan zijn trekken! Wederom een piekfijn boekje in oblong, vol humor, vooral in de illustraties. Dat begint al op de schutbladen waarop Mejuffrouw Muis maar liefst 24 keer is afgebeeld met haar dikke buik, in steeds een andere outfit, bezig met de (on)gemakken van de zwangerschap. Op de illustraties over steeds twee pagina's vallen ook vele, leuke, priegelige details te ontdekken. De no-nonsense tekst op rijm leest prettig voor. Mooi verzorgd omslag, uitgevoerd in zacht geel met linnen rug. Het auteurskoppel heeft al vele kleuterboeken geschreven, vaak op rijm. De illust…Lees verder

Mejuffrouw Muis krijgt muisjes

In een eerder verschenen verhaal ontmoette Mejuffrouw Muis tijdens haar verblijf in het ziekenhuis een charmante dokter en intussen is het tweetal in blijde verwachting van hun eerste kindje. Beiden zijn in de wolken en stellen zich het nieuwe leven in huis op eigen wijze voor. Mejuffrouw Muis denkt dromerig aan strikjes, poppen en voor later ook shoppen. De dokter ziet zichzelf eerder touw en palen sjouwen om met zijn zoon een boomhut te bouwen. Een boomhut die aardig veel weg heeft van de boomhut uit het gelijknamige boek waarvoor Marije Tolman in 2010 terecht een Gouden Penseel kreeg. Ook het nog steeds aanwezige hondje Lucebert heeft zo zijn eigen idee over dat eerste kindje. Wanneer dan uiteindelijk na nog negen dagen dragen en nog acht nachten wachten niet één maar negen muisjes geboren worden - zo hoort dat immers in de dierenwereld - komen ieders wensen uit.
Alweer een geslaagd verhaal waarin de menselijke eigenschappen die de muizen toegemeten krijgen vooral in gedetail…Lees verder

Suggesties