Boek
Nederlands

Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946

Deborah Levy (auteur), Astrid Huisman (vertaler), Roos van de Wardt (vertaler)
+1
Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946
×
Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946 Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946

Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946

In de reeks:
Eerste deel van een driedelige autobiografie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy (1959), waarin zij een feministische reactie geeft op het essay van George Orwell 'Why I write' uit 1946.
Titel
Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946
Auteur
Deborah Levy
Vertaler
Astrid Huisman Roos van de Wardt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Things I don't want to know : a response to George Orwell's 1946 essay 'Why I write'
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2020
155 p.
Aantekening
Wordt gevolgd door: De prijs van het bestaan
ISBN
9789044543896 (hardback)

Besprekingen

Tranen op de roltrap

In haar memoirs blinkt Deborah Levy uit in de beschrijving van alledaags menselijk gedrag. Haar feministische duidingsdrift gaat op den duur irriteren.

Jonge feministen, heb ik begrepen, dwepen met de memoirs van de Britse toneel- en romanschrijver Deborah Levy (1959). Zij zouden de twee inmiddels verschenen delen naar de kleur van de omslagen zelfs liefkozend het blauwe en het gele boek noemen. Alleszins begrijpelijk. Bij Levy is het persoonlijke door en door politiek - een jarenzeventigmotto dat zich wederom in warme belangstelling mag verheugen. Om de haverklap voorziet ze haar herinneringen van feministisch commentaar, bij voorkeur gelardeerd met citaten van schrijvers als Simone de Beauvoir, Marguerite Duras en, hoe kan het anders, Virginia Woolf.

In het eerste deel, Dingen die ik niet wil weten, is Levy een ongelukkige veertiger met jonge kinderen. Voortdurend springen haar de tranen in de ogen, speciaal als ze op roltrappen staat. Ze besluit ergens heen te gaan waar ze wél wil zijn. Drie dagen later zit ze huilend in het vliegtuig naar Mallorca, waar ze haar intrek neemt in een hotel in de bergen.

Sterk…Lees verder

In dit eerste deel van een driedelige autobiografie volg je de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy (1959) als veertiger; het is een feministische reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946. Na meerdere huilbuien op een roltrap vertrekt Levy naar Mallorca om zich terug te trekken en te schrijven. Tijdens een etentje met de Chinese verkoper komt ze in een mentale spiraal in haar verleden terecht. Levy begon haar carrière met het schrijven van theaterstukken. Vervolgens schreef zij op 27-jarige leeftijd haar eerste roman, dit beviel haar zo dat zij hiermee verder ging. Ze schrijft in verschillende stijlen: proza, toneel en poëzie. Het verhaal voelt erg chaotisch aan en begint verwarrend, wat het gevoel van Levy zelf op dat moment goed overbrengt. Wanneer zij haar verleden in duikt, krijgt het verhaal meer vaart en wordt het duidelijker. Het feministische druipt er niet vanaf, maar wordt wel duidelijk beschreven, het sijpelt meer tussen de regels door. Haar antwoord op de…Lees verder