Boek
Nederlands
Tweede deel van een driedelige autobiografie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy (1959), waarin zij haar leven als 50’er beschrijft, een periode waarin haar huwelijk uiteenvalt en haar kinderen uit huis gaan.
Onderwerp
Vrijheid, Levy, Deborah
Titel
De prijs van het bestaan
Auteur
Deborah Levy
Vertaler
Astrid Huisman Roos van de Wardt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The cost of living
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2020
173 p.
ISBN
9789044544039 (hardback)

Besprekingen

Tranen op de roltrap

In haar memoirs blinkt Deborah Levy uit in de beschrijving van alledaags menselijk gedrag. Haar feministische duidingsdrift gaat op den duur irriteren.

 

Jonge feministen, heb ik begrepen, dwepen met de memoirs van de Britse toneel- en romanschrijver Deborah Levy (1959). Zij zouden de twee inmiddels verschenen delen naar de kleur van de omslagen zelfs liefkozend het blauwe en het gele boek noemen. Alleszins begrijpelijk. Bij Levy is het persoonlijke door en door politiek - een jarenzeventigmotto dat zich wederom in warme belangstelling mag verheugen. Om de haverklap voorziet ze haar herinneringen van feministisch commentaar, bij voorkeur gelardeerd met citaten van schrijvers als Simone de Beauvoir, Marguerite Duras en, hoe kan het anders, Virginia Woolf.

 

In het eerste deel, Dingen die ik niet wil weten, is Levy een ongelukkige veertiger met jonge kinderen. Voortdurend springen haar de tranen in de ogen, speciaal als ze op roltrappen staat. Ze besluit ergens heen te g…Lees verder

In dit tweede deel van haar autobiografische trilogie, het vervolg op 'Dingen die ik niet wil weten'*, beschrijft Levy hoe haar leven als 50’er is, een periode waarin haar huwelijk uiteenvalt en haar kinderen uit huis gaan. De Zuid-Afrikaanse Levy (1959) is meerdere malen genomineerd voor de Booker Prize en schrijft toneelstukken, proza en poëzie. Vergeleken met het vorige deel is haar feminisme een stuk duidelijker aanwezig, vanaf pagina 1 sijpelt het door elke zin die ze neerpent. Ze beschrijft haar dagelijkse eenzaamheid en vaste (al dan niet zielige) riedel zodanig, dat het een mooi romantisch randje krijgt. Dit boek geeft een eerlijk beeld van iemand wiens vaste riedel in haar leven in duigen valt, en hoe de stukken wel of niet worden opgeraapt.