Boek
Nederlands

Uw vaderen, waar zijn zij? en de profeten, leven zij voor eeuwig?

Dave Eggers (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Lidwien Biekmann (vertaler)
+1
Uw vaderen, waar zijn zij? en de profeten, leven zij voor eeuwig?
×
Uw vaderen, waar zijn zij? en de profeten, leven zij voor eeuwig? Uw vaderen, waar zijn zij? en de profeten, leven zij voor eeuwig?

Uw vaderen, waar zijn zij? en de profeten, leven zij voor eeuwig?

Titel
Uw vaderen, waar zijn zij? en de profeten, leven zij voor eeuwig?
Auteur
Dave Eggers
Vertaler
Gerda Baardman Lidwien Biekmann Elles Tukker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Your fathers, where are they? And the prophets, do they live forever?
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2014
204 p.
ISBN
9789048821808 (paperback)

Besprekingen

Zwaaien met een bot steakmes

Idee en plot zijn hoogst origineel. Was de hoofdfiguur in Dave Eggers nieuwe roman maar wat slimmer geweest. Dan was het misschien wel een gevaarlijk boek geworden.

Dave Eggers kruipt in het hoofd van een teleurgestelde jongeman die zeven mensen (inclusief zijn moeder) ontvoert, om ze vast te ketenen en beleefd te ondervragen in de ruimtes van een vervallen militaire basis aan de Californische kust.

Eggers, bekend van What Is the What en The Circle, legt graag zijn vergrootglas op hedendaagse problemen, zoals sociale media en globalisering, maar ook teleurgestelde jongeren die plotseling moorden op scholen of universiteiten (zoals onlangs het drama in Santa Barbara).

Eggers oordeelt nooit, hij probeert het kwaad te naderen en de lezer medeverantwoordelijk te maken. Vandaar de profetische titel van dit boek, ontleend aan de profeet Zacharia uit het Oude Testament. Daarin wordt de lof gezongen van de weldoeners, terwijl de mislukkelingen eeuwige verdoemenis wacht.

Maar is het wel zo makkelijk? De basisgedachte van de roman lijkt: als we niet snel iets veranderen aan ons oordeel over mensen, betekent dat onze ondergang.
Lees verder

Eenzame wolf

De nieuwe Dave Eggers, een roman met uitsluitend dialogen, mist uitdagende ideeën en komt niet tot leven. Kathy Mathys

Het is nog geen jaar geleden dat Dave Eggers de tijdgeest wist te vatten inDe cirkel en daar verschijnt alweer een nieuwe roman,Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?. Heeft de schrijver die inDe cirkel vol vuur uit de startblokken schoot en het verhaal daarna liet uitdoven, zijn oude kracht hervonden? Helaas.Uw vaderen is een tweedeDe cirkel: met het engagement zit het goed, als roman stelt het niet veel voor.

Thomas heeft een astronaut ontvoerd, hem vastgeketend aan een stang op een verlaten legerbasis. Nog nooit heeft de ontvoerder iemand kwaad gedaan, zegt hij, en dat is hij ook nu niet van plan. Hij wil de astronaut enkel vragen stellen. Thomas herkent Amerika niet langer, een land dat beslist om de spaceshuttle te schrappen, dat de oude structuren laat afbrokkelen.

Net als Alan Clay, het hoofdpersonage uitEen hologram voor de koning, stelt Thomas vragen bij het nieuwe Amerika dat haar inwoners niet langer kan bezielen. Thomas is wel uit …Lees verder

De romans van Dave Eggers (o.a. ‘De Cirkel’ uit 2013) zijn origineel qua thema en vorm en hebben sociaal engagement. Deze nieuwste roman bestaat uit dialogen tussen een ondervrager en de zes personen die hij heeft ontvoerd en geketend. In een verlaten legerbasis aan de kust van Californië voert de psychisch labiele Thomas een gesprek met astronaut Kev, een oude schoolkameraad waar Thomas altijd naar heeft opgekeken. Thomas is benieuwd waarom het leven van Kev wel is geslaagd en dat van hem niet. Van het persoonlijke komt het op de politiek. Waarom besteedt Amerika miljarden aan de oorlog in Irak en Afghanistan terwijl er geen geld is voor onderwijs en gezondheidszorg? Thomas stelt deze vragen aan een oud-parlementslid, een oorlogsveteraan die in Vietnam invalide is geraakt. Verder voert Thomas gesprekken met een pedofiele leraar en met de politieagent die Thomas’ beste vriend heeft gedood. Als een eigentijdse profeet velt Eggers een hard oordeel over de Amerikaanse samenleving: er zij…Lees verder

Over Dave Eggers

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Dave Eggers (Boston (Massachusetts), 12 maart 1970) is een Amerikaans auteur en redacteur.

Levensloop

Eggers begon zijn loopbaan als schrijver bij Salon.com en het tijdschrift Might, dat hij zelf oprichtte. Vervolgens schreef hij een boek met semi-fictieve memoires (dat werd genomineerd voor de Pulitzerprijs) over het opvoeden van zijn jongere broer na de dood van hun ouders. Daarna volgden diverse romans en een verzameling korte verhalen. In 2005 publiceerde Eggers het boek Surviving Justice: America's Wrongfully Convicted and Exonerated, met daarin een serie interviews met mensen die tot de doodstraf veroordeeld werden, maar voor wie dat oordeel later teruggedraaid werd. Dat boek richt zich met name op de nasleep voor onterecht veroordeelden en hun nakomelingen.

In 2008 was Eggers een van de drie winnaars van de TED Prijs.

Bibliografie

Een (incomplete) lijst…Lees verder op Wikipedia

Suggesties