Boek
Nederlands

Snoeien : hagen, bomen, heesters, rozen, fruit

Snoeien : hagen, bomen, heesters, rozen, fruit

In de reeks:
In veel gevallen moeten planten, hagen, bomen en heesters gesnoeid worden. Om een fraai uiterlijk te krijgen, een gezonde groei te bevorderen of juist af te remmen, of om een rijke oogst te behalen. Deze gids heeft door zijn toegankelijkheid, heledere tekeningen en instructies zijn sporen ruimschoots verdiend.
Onderwerp
Snoeien
Titel
Snoeien : hagen, bomen, heesters, rozen, fruit
Auteur
Christopher Brickell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Royal Horticultural Society's encyclopaedia of practical gardening : pruning
Editie
29
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2010
200 p. : ill.
ISBN
9789021549118 (paperback)

Besprekingen

Snoeien van Christopher Brickell is al aan de 29e druk toe en mag dus gerekend worden onder de klassiekers over het snoeien van hagen, bomen, heesters, rozen en fruit. Wellicht zijn de toegankelijkheid, de heldere tekeningen en de duidelijke instructies hieraan niet vreemd. Een groot deel van het succes bij het kweken van planten hangt af van goed snoeien. En in dit boek vindt de lezer de fijne kneepjes van het vak op een praktische wijze uitgelegd.
Snoeien kan je definiëren als het wegsnijden van een stuk van de plant om deze ertoe te brengen te groeien, bloeien en vrucht te dragen en dit op de manier die de tuinier wenst. Planten vormen en snoeien is voornamelijk om een zo decoratief mogelijk effect te krijgen of een zo groot mogelijke oogst. Maar tegelijkertijd is het van belang een mooie vorm en mooi uiterlijk te krijgen, waarbij groei, bloei en vrucht dragen in evenwicht zijn en de plant goed gezond blijft. Ook verwilderde en verwaarloosde bomen en heesters moeten bij…Lees verder
Aan de hand van vele afbeeldingen wordt het snoeien van fruitbomen, hagen, heesters, rozen en bomen beschreven. De tekst is gericht op het inzicht geven in de groeiwijze van de plant, zodat het snoeien een logische handeling wordt. Het taalgebruik is niet erg eenvoudig, maar specialistische termen worden in een aparte woordenlijst verklaard. De zwart-wittekeningen met een groene steunkleur geven duidelijk aan waar en wat er per jaar gesnoeid dient te worden. Een praktisch gericht boek dat uitgaat van het gezonde verstand van de tuinier.