Als zijn moeder is overleden, ontdekt de schrijver bij de ontruiming van haar appartement aanzetten voor een detectiveroman en andere manuscripten. Hij probeert hiermee haar leven van voor zijn geboorte en na zijn vertrek uit huis in kaart te brengen.
Titel
De voyeur : roman
Auteur
Christophe Boltanski
Vertaler
Prescilla Van Zoest
Nawoord
Ariejan Korteweg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le guetteur
Uitgever
Amsterdam: Cossee, [2019]
250 p.
ISBN
9789059368804 (paperback)

Besprekingen

Een gluurder in een zwijnenstal

De overleden moeder van de schrijver was een vrouw vol verrassingen. Christophe Boltanski spit haar leven uit en belandt in een spiegelpaleis waar iedereen elkaar begluurt.

'Elke schrijfonderneming begint met een obsessie', zegt Christophe Boltanski, een Franse auteur die volkomen in de ban is van zijn familiegeschiedenis. Zijn debuutroman, De schuilplaats, vertelde het verhaal van zijn verwanten van vaderskant en werd bekroond met de Prix Femina. De opvolger van die opgemerkte eersteling, De voyeur, zoomt in op zijn overleden moeder en is oneindig veel somberder van toon. Deze keer wordt er geen excentrieke, prettig gestoorde bende opgevoerd, maar een eenzame oude vrouw met forse paranoïde trekjes.

Boltanski's moeder was een trotse, gereserveerde persoonlijkheid, die voor haar kroost allerlei postume verrassingen in petto had. Françoise L. was een vat vol geheimen, zo bleek na haar dood. Bij het ruimen van haar appartement trof haar zoon een tiental aantekenschriften aan en een map met aanzetten tot romans: stuk voor stuk pogingen tot detectives, haar favoriete genre. Een van haar onvoltooide projecten, De nacht van de toeschouwer,…Lees verder

Christophe Boltanski (1962) won in 2015 de Prix Femina met zijn roman 'La Cache' ('De schuilplaats'*, 2016), waarin hij aan de hand van een plattegrond van het schuiladres tijdens de Tweede Wereldoorlog de geschiedenis van zijn ouders en grootouders vertelt. Nu duikt hij in het bewogen leven van zijn moeder. Als zij is overleden, ontdekt hij bij de ontruiming van haar appartement aanzetten voor een detectiveroman met de naam ‘Le Guetteur’ en andere manuscripten. De zoon probeert met deze documentatie als een voyeur haar leven van voor zijn geboorte en na zijn vertrek uit huis in kaart te brengen. Uit onderzoek wordt hem duidelijk hoe zij begin jaren ‘60 tijdens de Algerijnse oorlog sympathiseerde met de FLN, traumatische ervaringen die haar later parten gaan spelen. Een prachtige roman geschreven in een effectieve stijl met de allure van een 'roman policier'.

Mijn moeder, een raadsel

Christophe Boltanski onderzoekt het activistische verleden van zijn moeder.

Het was meteen raak toen de Franse journalist Christophe Boltanski (1962) zich voor het eerst aan een roman waagde. Zijn debuut 'De schuilplaats', over zijn joodse familieleden en het Parijse herenhuis dat zij tientallen jaren bewoonden, werd in 2015 bekroond met de gezaghebbende Prix Fémina.

In zijn nieuwe roman 'De voyeur' (met een uitstekend nawoord van Ariejan Korteweg) neemt Boltanski opnieuw de vervlechting van zijn familieverhaal met de grote geschiedenis als uitgangspunt. Dit keer schrijft hij over de strijd waarmee de Franse kolonie Algerije zich in de late jaren vijftig en de vroege jaren zestig los maakte van het moederland - een periode vol geweld waarmee Frankrijk net zo moeizaam en besmuikt omgaat als Nederland met de politionele acties in Indonesië.

Wanneer je ouders sterven en je bij het opruimen van hun huis of appartement stuit op de spullen uit hun vroegere leven, ontdek je onvermoede kanten van mensen die je misschien dacht door en door…Lees verder

Over Christophe Boltanski

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Christophe Boltanski (Boulogne-Billancourt, 10 juli 1962) is een Franse journalist en schrijver. In 2015 heeft hij de Prix Femina gewonnen voor zijn roman La Cache (Nederlandse vertaling: De Schuilplaats).

Levensloop

Christophe Boltanski is de zoon van de socioloog Luc Boltanski. De beeldend kunstenaar Christian Boltanski is zijn oom. Christophe woonde vanaf zijn 13e jaar bij zijn grootouders in de Parijse wijk Faubourg Saint-Germain, in het chique herenhuis dat hij beschrijft in zijn roman La Cache. Hij zat op het Collège Lavoisier een gerenommeerde openbare middelbare school, gevestigd in het Quartier Latin.

Van 1981 - 1984 studeerde hij economische en sociale politiek aan het Sciences Po in Parijs. Hij volgde een graduate course Media and politics aan de City University of New York in 1984-1985. In 1987 voltooide hij zijn opleiding tot journalist aan het Centre de Formation des Journalistes (CFJ…Lees verder op Wikipedia