Boek
Nederlands
Titel
Het voorteken
Auteur
Christoffer Carlsson
Vertaler
Neeltje Wiersma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Järtecken
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2019
422 p.
ISBN
9789403178004 (paperback)

Besprekingen

Het voorteken

Eerste zin. Men zegt dat de dood iemand háált.

In 1994 wordt na een brand het lichaam van een jonge vermoorde vrouw teruggevonden. De mooie Lovisa had verschillende aanbidders in het dorp, maar haar huidige vriend Edvard wordt snel gearresteerd en beschuldigd. Edvards neefje Isak is zich van jongs af aan bewust van de impact van de moord, en hij raakt ervan overtuigd dat hij net als zijn oom voor het kwaad is voorbestemd. De jonge politieman Vidar begint echter te twijfelen of de juiste dader wel is opgepakt. Jaren later blijkt hoezeer de moord Vidars en Isaks leven heeft bepaald, en dat is zeker niet ten goede. Wanneer Isak verdwijnt, zet de uitgebluste Vidar alles op alles om eindelijk achter de waarheid te komen.

Christoffer Carlsson debuteerde in 2013 toen hij nog bezig was met zijn doctoraat in de criminologie. Zijn academische expertise vormt een solide basis voor zijn thrillers, waarin hij de impact van misdaden maar ook de politionele en justitionele beperkingen grondig onderzoekt. Hij heeft bovendien een weergal…Lees verder

Een boerderij in een klein Zweeds dorp brandt af. Nadat het vuur gedoofd is, wordt het lichaam van de dochter gevonden, vermoord. De dader lijkt snel gevonden, namelijk haar gewelddadige vriend. De agent die de zaak onderzoekt, heeft echter zijn twijfels. Zelfs nadat de vriend veroordeeld is tot een gevangenisstraf, blijft hij zich bezighouden met de losse eindjes. Uiteindelijk zal het 23 jaar duren voor de agent alle antwoorden op zijn vragen krijgt. Het kalme tempo van het leven in de Zweedse gemeenschap past bij het aantal jaren dat nodig is om het verhaal af te ronden. Er zijn diverse zijlijntjes zoals een agent die vreemdgaat, zonder dat die iets toevoegen aan het verhaal. Het is teleurstellend hoe uiteindelijk de oplossing wordt gevonden. Voor fans van trage Scandinavische thrillers waarin de nadruk ligt op het wel en wee van de personages.