Dvd
Portugees
Muzikale documentaire over de vele gezichten van de hedendaagse fado
Onderwerp
Fado
Titel
Fados / written and dir. by Carlos Saura
Regisseur
Carlos Saura
Uitvoerder
Mariza Camané Carlos Do Carmo Chico Buarque 1944- Caetano Veloso 1942- Lila Downs
Taal
Portugees
Uitgever
Homescreen, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2007
Speelduur
90 min.
Aantekening
Portugees gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8717249473404
mooov

Besprekingen

'Fados' uit 2007 is na Flamenco en Tango de derde muziekfilm van de Spaanse regisseur Carlos Saura (geboren 1932) die daarnaast bekend werd met veel speelfilms (Cria cuervos, Mamá cumple cien años). Het is geen traditionele documentaire, na een korte tekst over de geschiedenis van de fado - 'de ziel van Portugal' - zien we een serie optredens van fado-artiesten: traditionele, maar ook moderne varianten, waaronder flamenco, hiphop en rap, ook uit Brazilië, Kaapverdië, Mexico. Artiesten zijn onder meer Mariza, Carlos Do Carmo, Camané, Lila Downs, Lura en Caetano Veloso. Alles is opgenomen in een studioruimte, door belichting en projectie van filmbeelden steeds in een andere sfeer, en vergezeld van dansers of dansensembles. Jos van der Burg (Parool 21-11-'07): '(...) De keur aan geweldige fadozangers doet de gekunstelde filmopzet vergeten. (...) Om dynamiek in het beeld te krijgen, zwermen mooie dansers en danseressen om de zangers heen. We weten niet wat het met de fado te maken heeft, …Lees verder

Over Carlos Saura

Carlos Saura Atarés (Huesca, 4 januari 1932) is een Spaans filmregisseur. Hij is vooral bekend van dansfilms, in het bijzonder over flamenco.

Opleiding

Zijn moeder was pianiste en zijn broer Antonio Saura schilder. Hij beoefende als kind al fotografie. Hij ontving zijn diploma als filmregisseur te Madrid in 1957 van het Instituut voor Cinema Research en Studies. Hij gaf daar nadien les tot 1963.

Carrière

In 1957-1958 regisseerde Saura zijn eerste film (Cuenca). In 1966 ontving hij de Zilveren Beer voor de beste regisseur op het 16e internationaal filmfestival van Berlijn voor zijn film La caza. Het jaar daarop won hij opnieuw de Zilveren Beer voor zijn film Peppermint Frappé.

Zijn films La prima Angélica van 1973 en Cría cuervos (van de Spaanse uitdrukking cria cuervos y te sacaran los ojos, kweek raven en…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek