Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Stijn wil mooi zijn

Bart Demyttenaere (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
Titel
Stijn wil mooi zijn / Bart Demyttenaere ; met tek. van Georgien Overwater
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 2001
29 p. : ill.
ISBN
90-317-1759-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Stijn is een varken dat er wel eens anders wil uitzien. Daarom verzamelt hij: de manen van paard Bles, de sik van vader bok, de witte wol van moeder schaap en de veren uit de staart van de haan. Met die dingen hangt Stijn zich vol en dan begint hij te loeien als een koe. Boer Bas moet er even aan wennen; hij vindt Stijn een heel gek zwijn. Maar wegdoen zal hij hem nooit.

Het gegeven van een varken dat niet langer genoegen met zichzelf neemt en een gedaanteverwisseling ondergaat, kan beginnende lezers aanspreken. Het verhaal is grappig, maar ook een beetje ontroerend en het leest bijzonder vlot. Naast de fijne tekst brengen de illustraties voldoende afwisseling. Tekst en tekeningen spelen prima op elkaar in. Een leuke uitgave.

[Sofie De Jonckheere]
Een vrolijk, wat gek verhaal over Stijn het varkentje dat omdat het lente is mooi wil zijn en gek wil doen. Hij krijgt hulp van allerlei dieren met een verrassend resultaat. Fantasieverhaal met korte eenvoudige, enkelvoudige zinnen met een aantal meerlettergrepige woorden. Overzichtelijke bladspiegel, duidelijk schreeflettertype en interpunctie. Veel directe rede en herhalingen in de tekst die is aangepast aan de jonge beginnende lezer. De tekst staat op de ene pagina, een passende illustratie op de andere. Het zijn sfeervolle aquarellen in doorschijnende kleuren; de figuurtjes hebben donkere schetsmatige contouren. De harde matglanzende kaft is voorzien van een gekleurde plaat. Geschikt voor de leeftijd vanaf 4 jaar om voor te lezen, om zelf het lezen te oefenen vanaf 7 jaar.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Demyttenaere werd geboren in Congo maar woonde het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, Frederiks geheim, dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in de tijdschriften Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Demyttenaere zijn meestal humoristisch, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise". Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. Een ster voor Am…Lees verder op Wikipedia

Suggesties