Boek
Nederlands
De auteur blikt terug op het leven van haar pas overleden moeder en op de waardevolle relatie die zij met haar had.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Een vrouw : roman
Auteur
Annie Ernaux
Vertaler
Geerten Meijsing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Une femme
Editie
Tweede, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2023
88 p.
ISBN
9789029552240 (paperback)

Besprekingen

Een door de uitgever 'roman' genoemd boek, alhoewel de auteur heel duidelijk stelt, dat dit boek géén roman is. Een zeldzaam eenvoudig en toch fascinerend geschreven verhaal, waarin niets gebeurt, tenminste niets meer dan dat de moeder van de auteur op hoge leeftijd in een verzorgingshuis sterft. De moeder is dement, als ze sterft. Het gebeuren is heel alledaags. Zo ook het leven van de moeder, door de dochter verteld na de dood van haar moeder. De moeder was niets bijzonders, niet eens erg aardig: in heel haar leven gebeurt niets anders dan dat ze als fabrieksmeisje werkt, trouwt, een kruidenierswinkel begint, een kind krijgt en oud wordt. Maar toch stelt de auteur vast, dat de moeder de enige vrouw is, die werkelijk iets voor haar heeft betekend. Dus saai? Integendeel: dit boek lees je ademloos en in één ruk uit, het is literatuur van de bovenste plank.

Over Annie Ernaux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door 2cordevocali

Annie Ernaux, geboren als Annie Thérèse Blanche Duchesne (Lillebonne, 1 september 1940), is een Franse schrijfster en winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2022.

Biografie

Annie Duchesne bracht haar kindertijd door in Yvetot in Normandië. Ze groeide op in een onbemiddeld milieu, haar ouders waren eerst arbeiders, later kleine middenstanders met een kruidenierszaak annex café. Ze studeerde romanistiek aan de Universiteit van Rouen en later de Universiteit van Bordeaux. Haar promotieonderzoek naar Pierre Carlet de Marivaux maakte ze niet af. Ze trouwde in 1964 met Philippe Ernaux, met wie ze twee zoons kreeg en wiens naam ze behield na de scheiding in 1985. Vanaf begin jaren zeventig werkte ze als docente op middelbare scholen, nadien 23 jaar lang bij het 'Centre National d'Enseignement à distance', het nationale centrum voor afstandsonderwijs.

Vrijwel al het werk van Ernaux is autobiografisch van aard. Haar e…Lees verder op Wikipedia