Boek
Nederlands

Alleen maar hartstocht : roman

Annie Ernaux (auteur), Mirjam de Veth (vertaler)
Een jonge vrouw beschrijft op indringende wijze haar allesoverheersende passie voor een man die nooit de hare zal kunnen zijn.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Alleen maar hartstocht : roman
Auteur
Annie Ernaux
Vertaler
Mirjam de Veth
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Passion simple
Editie
Derde, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2023
72 p.
ISBN
9789029552189 (paperback)

Besprekingen

De Franse schrijfster debuteerde al in 1974, maar de doorbraak kwam met 'La place' (Ned. vert. 1985), waarvoor ze in 1983 de Prix Renaudot ontving. Sindsdien zijn haar bekendste boeken in het Nederlands vertaald. In haar nieuwste, opnieuw sterk autobiografische roman beschrijft ze hoe volledig een liefdesrelatie zonder toekomst met een getrouwde buitenlandse functionaris haar heeft geabsorbeerd. De aantrekkingskracht is zuiver fysiek, maar het belevingsproces dat ze genadeloos gedetailleerd weergeeft (ze wilde 'gewoon laten zien hoe het was') en tegelijk kort maar helder analyseert, betreft vooral haar psychische reacties en haar gedrag, eerst in het verloop van deze relatie, daarna tijdens de verwerking van het lang gevreesde, onvermijdelijke einde. Ook haar preoccupaties alvorens deze zo persoonlijke ervaringen ter publikatie aan te bieden, geeft ze weer. Een gedurfd en oprecht boek, waarvan in Frankrijk al meer dan 300.000 ex. zijn verkocht.

Over Annie Ernaux

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door 2cordevocali

Annie Ernaux, geboren als Annie Thérèse Blanche Duchesne (Lillebonne, 1 september 1940), is een Franse schrijfster en winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2022.

Biografie

Annie Duchesne bracht haar kindertijd door in Yvetot in Normandië. Ze groeide op in een onbemiddeld milieu, haar ouders waren eerst arbeiders, later kleine middenstanders met een kruidenierszaak annex café. Ze studeerde romanistiek aan de Universiteit van Rouen en later de Universiteit van Bordeaux. Haar promotieonderzoek naar Pierre Carlet de Marivaux maakte ze niet af. Ze trouwde in 1964 met Philippe Ernaux, met wie ze twee zoons kreeg en wiens naam ze behield na de scheiding in 1985. Vanaf begin jaren zeventig werkte ze als docente op middelbare scholen, nadien 23 jaar lang bij het 'Centre National d'Enseignement à distance', het nationale centrum voor afstandsonderwijs.

Vrijwel al het werk van Ernaux is autobiografisch van aard. Haar e…Lees verder op Wikipedia