Boek
Nederlands

Het verborgen leven van bomen : roman

Alejandro Zambra (auteur), Luc De Rooy (vertaler)

Het verborgen leven van bomen : roman

Genre:
Julián is een literatuurdocent die samenwoont met Verónica en haar dochter Daniela. Op een avond komt Verónica niet terug van haar tekencursus. Die nacht blikt Julián terug op zijn leven en kijkt hij vooruit naar een toekomst waarin Verónica en Daniela geen deel meer zullen uitmaken van zijn leven.
Titel
Het verborgen leven van bomen : roman / Alejandro Zambra ; vert. en van een nawoord voorzien door Luc de Rooy
Auteur
Alejandro Zambra
Vertaler
Luc De Rooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La vida privada de los árboles
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Karaat, 2010
105 p.
ISBN
9789079770038 (paperback)

Besprekingen

Uit de fluwelen pen die hem kenmerkt laat deze jonge Chileense auteur andermaal een weeïg verhaal vloeien dat de broosheid van het samenleven tot thema verheft. De dertigjarige Julián, literatuurdocent en zondagsschrijver, wordt geacht op zijn stiefdochtertje Daniela te passen tot zijn vrouw Verónica, die naar de tekenles is, thuiskomt. Maar Veronica komt niet thuis, althans niet tijdens het verloop van het boek. De auteur maakt al gauw duidelijk dat hij haar lot in handen heeft: totdat Verónica terugkeert, blijft het boek doorgaan, stelt hij, of totdat Julián er zeker van is dat zij niet meer terug zal keren. Binnen het bestek van de roman gebeurt dit niet, en dus besluit Julián ‘dat hij maar met de toekomst moest beginnen’, want ‘dit is de volgende dag’ — ook al is de vorige niet echt afgesloten. De ongemakkelijkheid die Julián daarbij ervaart, gaat naadloos over op de lezer, die zulk een ‘onaf’ romaneinde niet gewend is en graag een harmonische afsluiting ziet, ten goede of ten kwa…Lees verder
De ultrakorte debuutroman 'Bonsai' (2006) van Alejandra Zambra (1975) werd buitengewoon goed ontvangen in zijn vaderland Chili. Het boek werd in diverse talen vertaald. Dit is Zambra's tweede roman, die eveneens een minimalistisch plot heeft en nadrukkelijk ook over het schrijven van (deze) romans gaat. Julián is een literatuurdocent die samenwoont met Verónica en haar dochter Daniela. Op een avond komt Verónica niet terug van haar tekencursus. Tijdens de nacht die volgt blikt Julián terug op zijn leven en kijkt hij vooruit naar een toekomst waarin Verónica en Juliana geen deel meer zullen uitmaken van zijn leven. De roman die de lezer in handen heeft is daarnaast verknoopt met de roman waarover Julián fantaseert en ook met Zambra's debuutroman 'Bonsai'. Wederom een minimalistische roman die niet alleen over het kleine leven gaat, maar ook over schrijven en over de existentiële waarde en betekenis van literatuur. Paperback; kleine druk.

Over Alejandro Zambra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door fourandsixty

Alejandro Zambra (Santiago, 1975) is een Chileense schrijver en dichter. Hij is opgenomen in de Bogotá-39 en werd in 2010 door het Britse tijdschrift Granta tussen de 22 beste Spaanstalige schrijvers onder de 35 jaar geschaard.

Biografie

Zambra studeerde aan het Instituto Nacional General José Miguel Carrera, waar hij voorzitter was van de ALCIN (Academie van de Castiliaanse Literatuur bij het Instituto Nacional) en later aan de Universidad de Chile (afgestudeerd op Spaanstalige Literatuur). Hij doceert literatuur aan de Universiteit Diego Portales.

Zijn grote doorbraak als schrijver beleefde hij met de roman Bonsái, die naar een tiental talen werd vertaald. Deze roman werd ook onder dezelfde naam verfilmd door Chileens regisseur Christián Jiménez. De film werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes 2011.

Prijzen